Volop Gezond
Image default
Tandheelkunde

Zo poets je je tanden op de juiste manier

Tanden poetsen: een dagelijkse routine die zo eenvoudig lijkt, maar welke tegelijkertijd toch nog de nodige aandacht mag krijgen. Wist u dat slechts tien procent van de mensen hun tanden op de juiste manier poetst? Dit is helaas niet veel. Om deze reden leggen we aan de hand van een aantal duidelijke stappen uit hoe u uw gebit op de juiste manier kunt reinigen.

1. Het belang van twee keer poetsen

Als eerste wellicht een inkoppertje, maar het poetsen van uw tanden dient echt twee maal daags grondig te gebeuren. Veel mensen weten dit, maar slechts een beperkte groep doet dit ook daadwerkelijk. Of mensen doen het wel twee keer per dag, waarvan één keer slechts vluchtig ter verfrissing van de mond. Helaas is dit onvoldoende om het gebit ook daadwerkelijk goed schoon te krijgen. Poets uw gebit daarom echt dagelijks in de ochtend en de avond, maar doe dit niet direct na een maaltijd. Het beste is om even een uurtje te wachten, nadat u iets genuttigd heeft.

2. Welke pasta moet u kiezen?

Er zijn zoveel soorten tandpasta op de markt, dat het begrijpelijk is als u het lastig vindt om te bepalen welke nu goed is en welke niet. Over het algemeen mag u er vanuit gaan dat er geen ‘verkeerde’ tandpasta bestaat. Wel kan het zijn dat een ander merk u beter bevalt of er een soort is die zich meer richt op specifieke tandheelkundige problemen en daardoor beter geschikt is.

3. De juiste hoek

Is het een kwestie van ‘borstel in de mond en poetsen maar’? Nee, zeker niet. Een belangrijk deel van een goede poetsbeurt en tevens hetgeen vaak verkeerd gedaan wordt, is het plaatsen van de tandenborstel in de juiste hoek. Dit moet een hoek zijn van 45 graden, waarbij de borstel schuin richting het tandvlees geplaatst wordt. Zo wordt ook de overgang van tandvlees naar tand of kies gereinigd en houdt u het tandvlees in goede conditie. Het uitoefenen van een lichte druk is hierbij voldoende.

4. Poets lang genoeg

Is het nu nodig om twee minuten te poetsen of toch juist drie? Er gaan verschillende verhalen rond, dus wat is nu juist? Vooropgesteld dat te kort poetsen echt onvoldoende is om tandplak en schadelijke bacteriën effectief te verwijderen, is te lang poetsen ook niet goed. Met een poetsbeurt tussen twee en drie minuten in zit u doorgaans wel goed, maar het is belangrijker om te kijken of u elke tand en kies volledig gereinigd heeft. Denk dus aan de bovenkant én beide zijkanten. Ook de achterkant van de achterste kiezen mag zeker niet vergeten worden. Dankzij de elektrische Oral-B tandenborstels of Philips Sonicare tandenborstels is dit een stuk eenvoudiger gemaakt.

5. Meer dan poetsen alleen

Wist u dat een goede mondverzorging uit meer bestaat dan poetsen alleen? Een poetsbeurt is dus eigenlijk niet compleet als u geen gebruik maakt van flossen en spoelen met behulp van mondwater. Ook tussen uw tanden hopen bacteriën zich namelijk op en dat is met uitstek de plek waar u met de borstel niet goed bij kunt. Mondwater leent zich perfect voor het verfrissen van uw adem. Houdt u niet van de sterke smaak? Kijk dan voor mondwater zonder alcohol. Flossen kan met draad of met de zogeheten ragers. Deze laatste zijn verkrijgbaar in meerdere diktes, zodat u altijd iets vindt dat bij u past.

Maak het eenvoudig met de juiste borstel

Voor een optimale reiniging van het gebit is de juistetandenborstel van groot belang. Een steeds kleiner wordende groep poetst nog met de hand, maar de meeste mensen geven inmiddels de voorkeur aan elektrisch poetsen. Wilt u een goede tandenborstel kopen of bent u op zoek naar persoonlijk advies? Kijk dan eens op de site van tandenborstelexpert.nl. Hier vindt u elektrische tandenborstels van degelijke kwaliteit en zowel voor het jonge, als volwassen gebit. Ook voor opzetborstels en andere benodigdheden voor een optimale mondverzorging en advies op maat bent u hier aan het juiste adres.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Tandenborstelexpert.nl.

https://www.tandenborstelexpert.nl/