Volop Gezond
Image default
Tandheelkunde

Te grote voortanden: deze behandelingen zijn mogelijk

In de kinderjaren, tijdens het wisselen van het gebit, kan een kind te grote voortanden hebben. Dit komt omdat de voortanden vaak als eerste wisselen. Hierdoor lijken ze groter dan de rest, maar met de jaren verschijnen ook de andere grotere tanden en kiezen. Op volwassen leeftijd nog steeds te grote voortanden? Dan zijn er een aantal behandelingen mogelijk.

Grote voortanden of kleine zij-snijtanden

Het is belangrijk om eerst te bekijken waar het probleem ligt. Zijn de voortanden daadwerkelijk groot of ligt het aan kleinere zij-snijtanden? Vaak gaat het om de tweede situatie. Toch kan het ook voorkomen dat de voortanden op zich groter zijn dan de rest. Ze kunnen niet alleen langer maar ook breder zijn dan je normaal gesproken zou verwachten.

Het bijslijpen van de tanden

De eenvoudigste manier om grote voortanden aan te pakken is het bijslijpen hiervan. Dit gebeurt bij de tandarts, hier is vooraf wel een afspraak voor nodig. Bovendien moet de tandarts hier de noodzaak van inzien. Het is namelijk zonde om gezonde tanden bij te slijpen. De behandeling is niet terug te draaien.

Over het algemeen doet het slijpen van tanden geen pijn, maar toch kun je een verdoving krijgen. Na het slijpen kun je last hebben van gevoelige tanden en tandvlees. Ook kun je wat pijn voelen bij koude lucht of warm eten. Deze klachten verdwijnen na enkele dagen.

Facings voor de snijtanden

Zijn de snijtanden naar verhouding klein, dan lijken de voortanden al snel veel te groot. Dit is op te lossen middels facings. Het gaat hier om een schildje van porcelein of tandkleurig vulmateriaal van composiet. Met facings is het mogelijk om de vorm of kleur van tanden aan te passen.

Porseleinen facings hebben een levensduur tot 15 jaar. Composiet facings gaan tussen de 4 en 8 jaar mee. Uiteindelijk zullen ze dus vervangen moeten worden. Dit is merkbaar aan beschadigingen. Op dat moment worden de facings hersteld of vervangen.

Een beugel dragen

Grote voortanden kunnen ook het gevolg van scheefgroei zijn. Hierbij groeien de voortanden als het ware naar voren, waardoor ze veel groter lijken. In dit geval is het nodig om een beugel te dragen.

Een beugel geeft het snelste en beste resultaat wanneer dit na het wisselen van het melkgebit wordt aangemeten. Ook bij volwassenen is een beugel nog mogelijk, hoewel het rechtzetten van de tanden dan veel langzamer gaat. Bovendien wordt op volwassen leeftijd een beugel niet of slechts gedeeltelijk vanuit de aanvullende- of tandartsverzekering vergoed.

Voor een beugel ontvang je een doorverwijzing naar de orthodontist. Toch is het beter om vooraf langs te komen, dan kunnen we bepalen of een beugel wel de juiste oplossing is.

Spleetje tussen de voortanden herstellen

De open ruimte tussen twee of meer tanden noem je diasteem. Wanneer zich een breed spleetje tussen de voortanden bevindt dan kunnen ze een stuk groter lijken. Helaas gaat het hier om een genetische aanleg en kun je dit niet voorkomen. Maar behandelen kan wel.

In de kindertijd kan een beugel de beste optie zijn. Correctie van de stand van de tanden is ook op volwassen leeftijd mogelijk, vaak gebeurt dit met een onzichtbare beugel. Een andere behandelmethode is het plaatsen van facings. Hiermee wordt het spleetje tussen de voortanden onzichtbaar. Houd er wel rekening mee dat facings je voortanden in deze situatie wat breder maken.

Er zijn dus voldoende manieren om af te rekenen met te grote voortanden. Maak een afspraak bij de tandarts en ontdek welke methode het beste bij jouw situatie past.

https://tandartsmondain.nl/