Volop Gezond
Image default
Tandheelkunde

De meest gestelde vragen bij orthodontie

Wilt u patiënt worden van een tandheelkunde praktijk Amstelveen, in het bijzonder bij de orthodontist? Dan zit u vast met enkele vragen. Het punt waar u op dit moment het meest mee zit, is waarschijnlijk dat u behoefte hebt aan beugelen. Is dat niet zo? Maar wanneer u eindelijk de stap wilt maken om de tandheelkunde praktijk te bezoeken, komen andere vragen in u op. Maakt u zich echter geen zorgen, want onder deze alinea volgen de meest gestelde vragen die bij orthodontie aan bod komen. En uw vragen zullen na het lezen gegarandeerd beantwoord zijn!

De eerste, meest gestelde vraag: Is het plaatsen van een beugel aan leeftijdgebonden?

Het antwoord hierop: Nee.

U kunt op verschillende leeftijden een beugel laten plaatsen! Voor elke leeftijdsklasse biedt orthodontie een speciale beugel. Toch worden beugels door de orthodontist meestal niet voor de leeftijd van ongeveer 10 jaar (natuurlijk heeft eenieder zijn of haar eigen uniek geval of reden) aanbevolen.  De meeste kinderen zijn tussen 11 en 14 jaar klaar voor een beugel en bij volwassen kan dat op elke leeftijd.

De tweede vraag: Hoeveel kost een beugel?

Het antwoord hierop: De prijsstelling varieert. Het hangt af van uw verzekeringsregeling en wordt bepaald door uw behandelingsopties.

Ook in de tandheelkunde praktijk Amstelveen hangen de prijzen af van meerdere factoren. Vergeet niet te vragen naar mogelijke betalingsplannen die binnen uw budget passen!

De derde vraag: Hoe lang moet er gebeugeld worden?

Het antwoord hierop: De gemiddelde behandeling duurt 2,5 jaar.

Natuurlijk verschilt de behandelingstijd van patiënt tot patiënt. Elk gebit is uniek en heeft haar eigen “genezingstijd” nodig. Maar dit is niets om u zorgen over te maken, want bij het eerste consult wordt er altijd een behandeltijd doorgegeven. 

De vierde vraag: Doet het plaatsen van een beugel pijn?

Het antwoord hierop: Nee.

Het opzetten van een beugel doet geen pijn. Wat wel als pijn kan worden ervaren, is het milde ongemak in je tanden en tandvlees in de eerste week. Het komt natuurlijk ook omdat uw mond nog moet wennen aan de verandering.  Dit ongemak is gelukkig goed te verdragen.

Wanneer het echter lijkt alsof het u te veel wordt, volgen hier een paar handige hulpmiddelen: ijscrème of smoothies, warm zout water, tandvleesmassage of gewoon de bekende en makkelijk te verkrijgen pijnstillers (Ibuprofen).

De vijfde vraag: Hoe zit het met de verzorging van een beugel?

Het antwoord hierop: De orthodontist raad aan om ongeveer 3 maal, elke keer 2 minuten per dag te poetsen en tenminste een keer te flossen.

Gedurende de tijd dat u een beugel draagt, is het belangrijk om voorzichtig met uw gebit om te gaan. Dit geldt niet alleen voor de eerste paar dagen na het plaatsen ervan, maar voor de hele periode. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u bepaalde voedingsmiddelen vermijdt zodat uw beugel intact blijft.  Denk hierbij aan:

  • taai voedsel (bijvoorbeeld drop)
  • knapperig voedsel (bijvoorbeeld popcorn)
  • kleverig voedsel (bijvoorbeeld kauwgom)
  • hard voedsel (bijvoorbeeld noten).

Het is verder van belang dat u samenwerkt met de orthodontist. Alleen op die manier kan de behandeltijd, onderhoud en dergelijke met succes verlopen.