Volop Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Welke aandoeningen kan de MRI detecteren in je hersenen?

Als je vreemde of vaak hoofdpijn ervaart, kan je arts een MRI-scan van je hersenen voor je boeken. Je komt dan op een tafeltje te liggen dat in een groot apparaat geschoven wordt. Vervolgens zal de scanner afbeeldingen maken van je hoofd, waardoor bijvoorbeeld een aandoening, ziekte of breuk gediagnosticeerd kan worden door de arts. Met een MRI-scan kunnen meerdere aandoeningen gevonden worden, hieronder vind je hier een paar voorbeelden van.

 

Beroerte

Wanneer de bloedtoevoer in de slagaders die verbonden zijn met je hersenen verminderd of geblokkeerd worden, ontstaan beroertes. In principe moet je dit zien als een aanval op het brein. Als je een beroerte hebt, kun je plotseling moeite hebben met praten en lopen bijvoorbeeld. Een beroerte gebeurt snel en kan dodelijk aflopen, waardoor een MRI-scan hoofd direct moet uitgevoerd worden.

 

Tumor

Tumoren zijn een groot cluster van abnormale cellen die uiteindelijk een zwelling veroorzaken en er van buitenaf uit kunnen zien als een knobbeltje. Ze zijn soms goedaardig, maar tumoren kunnen ook kankerachtig zijn. Het is daarom van groot belang om een tumor zo snel mogelijk te diagnosticeren. Hiervoor is een MRI-hersenen nodig, wat snel uitgevoerd moet worden door een arts.

 

Dementie

Dementie is een veel voorkomende groep aandoeningen die verband houden met veroudering en geheugenverlies, angst en paranoia veroorzaken. Een bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Hierbij sterven de hersencelverbindingen en cellen af, terwijl ook het geheugen vernietigd wordt. Er is geen enkele diagnostische test die dementie kan diagnosticeren, maar alsnog worden MRI-scans gebruikt om de verandering van deze ziekte te volgen.

 

MS

Multiple sclerose, kortweg MS, is een ziekte waardoor het zenuwstelsel aangetast wordt. Hierdoor wordt ook de informatiestroom van het brein naar de rest van je lijf verstoort. Door MS krijg je diverse symptomen, waaronder spierspasmen, vermoeidheid en moeite met praten en lopen. Tegenwoordig is het mogelijk om een MRI-scan van je hersenen te laten maken als een arts denkt dat je mogelijk multiple sclerose hebt.

 

Traumatisch hersenletsel

Traumatisch hersenletsel ontstaat meestal door een klap of penetratie in het hoofd. Ze kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden tijdens het sporten, maar ook bij mishandelingen. Tegenwoordig wordt een nieuwere techniek gebruikt om traumatisch hersenletsel te visualiseren met een MRI-scan. Hiervoor krijgt de patiënt eerst contrastmiddelen toegediend. De beelden van de MRI worden hierdoor duidelijker zodat het letsel aan de hersenen gevonden wordt.