Volop Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Wat is schoner een tafelzeil of tafelkleed?

Als jij gaat eten, zet je je borden dan zo op de kale tafel? Gebruik je placemats onder je eetborden? Maak je gebruik van een tafelzeil of tafelkleed? Er zijn meerdere mogelijkheden te bedenken, maar als we het hebben over wat dan wellicht het gezondste is, dan moet je je eigenlijk afvragen wat hygiënischer is: het gebruik van een tafelzeil op tafel óf een textiele tafelkleed.

Voordelen tafelzeil

Laten we eerst eens kijken wat de voordelen van tafelzeil kunnen zijn? Met het oog op gezond eten kan het gebruik van een tafelzeil heel hygiënisch zijn. Ik zeg ‘kan’ want dat ligt er wel aan hoe je je tafeltextiel gebruikt. Kijk, als je er dagelijks aan eet, de kinderen eraan zitten tekenen en vrienden een glaasje komen drinken en je neemt je tafelzeil nooit even met een doekje en schoonmaakmiddel af, dan is het niet echt hygiënisch. Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo en nemen zij het tafelzeil na elk gebruik even af. Afnemen is niet alleen met een vochtig doekje de kruimeltjes van tafel vegen, maar echt even met een schone, natte doek een een klein beetje sop de tafel afnemen. Als je dit altijd keurig netjes doet dan zouden wij je zeker tafelzeil aanraden.

Voordelen van een tafelkleed

Een tafelkleed kun je niet met een vochtig doekje afnemen. En dat maakt een tafelkleed gelijk een stuk onhygiënischer. Mits je je tafelkleed na elke maaltijd of samenkomst geheel van tafel haalt en deze in de wasmachine doet. Maar laten we eerlijk zijn, dat doet toch niemand? In restaurants zie je het wel. Daar halen ze het damast tafelkleed direct van tafel als de gasten gegeten hebben en wordt het daarna gewassen. Thuis doen we dat eigenlijk niet. Daar wassen we het kleed pas als we ook daadwerkelijk vlekken zien.

Conclusie van onze vraagstelling?

De conclusie van onze vraagstelling is dat tafelzeilen gemakkelijker schoon te houden zijn en dat deze in de meeste gevallen dan ook hygienischer zijn. We zeggen wel ‘in de meeste gevallen’ want als je je tafelzeil dus nooit schoon maakt, gaat die vlieger niet op! Nu je dit weet wordt het misschien tijd om je tafeltextiel maar eens te vervangen. Er zijn vandaag de dag echt leuke tafelzeiltjes te koop en niet alleen voor vierkante tafels. Je het ook echt mooi rond tafelzeil voor ronde tafels in huis. Ons advies is dus: ga voor een plastic tafelkleed, veel schoner, veel gezonder én veel hipper!