Volop Gezond
Image default
Fitness

Wat zijn de regels tijdens een kickbokswedstrijd eigenlijk?

Heeft u een keer gekeken naar een kickboks-training of wedstrijd en bent u benieuwd geworden naar deze elegante sport met lange geschiedenis? Dan is het handig om te beginnen bij de regels tijdens de wedstrijden, omdat deze bepalend bij het uitroepen van een winnaar. Het gaat namelijk lang niet altijd om een knock-out. Sterker nog, bij de meeste wedstrijden kunnen beide boksers de ring gewoon zelf verlaten.

Wat is het doel van een kickbokswedstrijd?

Het doel is het uitroepen van een winnaar. Dat kan op twee manieren. Allereerst is er de bekende knock-out, wat ook een technische knock-out kan zijn (onderwerping, dokter die zegt dat de wedstrijd niet door kan gaan of een bokser die driemaal naar de grond gaat tijdens één ronde). Is er géén knock-out tijdens een wedstrijd, dan wordt de winnaar bepaald aan de hand van punten. En dat is waar de elegantie van de sport komt kijken.

Hoe krijg je punten tijdens het kickboksen?

De punten worden grotendeels bepaald aan de hand van het aantal knock-outs en de schade die u de tegenstander toe kunt brengen. Hierbij zijn trappen en treffen met een betere techniek meer waard dan simpele, lange trappen en gewoon slaan om de tegenstander te raken. Ook krijgt u als bokser punten voor de mate van agressiviteit. Daarmee wordt bedoeld in welke mate u de tegenstander opzoekt en het gevecht gaande houdt.

Verschillende soorten kickboksen

Een kanttekening is hier belangrijk. Er zijn verschillende soorten kickboksen waarbij in elke discipline andere regels gelden. Ellebogen en knieën gebruiken is bijvoorbeeld heel gebruikelijk bij Thaiboksen, maar bij Glory kickboksen mogen alleen de knieën gebruikt worden. Clinchen is daarnaast heel normaal bij Thaiboksen, maar moet bij Glory direct gevolgd worden door een aanval met de knie, omdat u anders bestraft wordt.

Het belangrijkste is het gebruik van de juiste technieken en uithoudingsvermogen om de wedstrijd gaande te houden. Met de trainers van kickboksen Amersfoort-Vathorst hoeft u zich daar geen zorgen om te maken, net als het leren van de regels namelijk. Dat krijgt u namelijk gewoon mee tijdens de trainingen!

https://www.allroundtrainingcenter.nl/