Volop Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Leven met artrose: drie tips om hiermee om te gaan

Artrose, wat ook wel slijtagereuma wordt genoemd, wordt gevormd door belastingen die je in het alledaagse leven uitvoert. Denk hierbij aan langdurig staan of een verkeerde houding aannemen. Hierdoor ontstaat er overmatige druk op je gewrichten waardoor deze belast raken. Door deze overbelasting wordt het kraakbeen zachter en dunner waardoor het uiteindelijk kan afbrokkelen. Helaas is er geen oplossing tegen artrose. Wel zijn er manieren waardoor je het leven comfortabeler kan maken. In dit blog geven wij je drie tips hoe jij het beste kan omgaan met artrose.

Actief blijven

Bewegen met pijn is natuurlijk niet de fijnste oplossing. Wel is actief bewegen het beste wat je kan doen wanneer je gewrichten pijn en stijf aanvoelen. Lichamelijke activiteiten zorgen dat je lichaam de aangetaste gewrichten versterken. Daarnaast blijven je spieren in beweging en ga je merken dat het makkelijker is om op gewicht te blijven, aangezien je extra calorieën verbrandt. Naast bewegen is rust ook belangrijk. Een goede nachtrust na een actieve dag is een goede remedie tegen de pijn. Wanneer je regelmaat creëert in je slaap ga je zien dat je de volgende dag minder pijn ervaart. Wanneer het slapen lastig gaat kan je een kussen leggen onder het pijnlijke gewricht.

Hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen kunnen het leven met artrose een stuk makkelijker maken. Deze middelen kunnen je ondersteunen bij de dagelijkse bezigheden, zonder dat je te veel belasting legt op je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, aankleedstokken en een speciale douchestoel. Zo kan je deze verschillende momenten minder pijnlijk maken en hoef je geen krachtinspanning te gebruiken. Als je wil weten wat de kosten zijn van de verschillende hulpmiddelen is het goed om eerst te kijken welk hulpmiddel aansluit bij jouw klachten. Wanneer de artrose in je knieën zit, is het goed om de vraag: wat kost een traplift ongeveer, te stellen aan een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Dit hulpmiddel komt in diverse soorten en maten waardoor het belangrijk is om de juiste keuze te maken. Wanneer de artrose in je pols of hand bevindt is een gehoekte greep een verstandig idee. Zo blijft je pols of hand in een natuurlijk positie functioneren.

Voeding en gewicht

Ook voeding kan een rol spelen wanneer het gaat om de symptomen van artrose. Sommige voedingsstoffen kunnen de klachten namelijk verlichten. Zo werken Omega 3 vetzuren tegen ontstekingen en draagt Vitamine C bij aan het behouden van gezond kraakbeen. Daarnaast is een gezond gewicht van belang. Overgewicht is een veel voorkomende oorzaak van artrose. Dit komt omdat dit zorgt voor extra druk op je gewrichten. Wanneer je een gezond gewicht hebt kan de pijn en stijfheid afnemen. Het is belangrijk wanneer je gewicht wil verliezen, dit op een gezonde manier aan te pakken. Zorg dat je de juiste oefeningen doet waardoor je gewrichten niet overbelast raken. Het is handig om te kijken naar een trainer die je hierbij kan helpen.