Volop Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

De gezondheidsvoordelen van het drinken van waterkefir: natuurlijke elixir voor een gezond lichaam

Waterkefir is een verfrissende gefermenteerde drank, op basis van citroen en zuidvruchten. Deze frisdrank is niet alleen geliefd wegens zijn heerlijke smaak, maar hij wordt steeds populairder vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Je maakte deze drank met behulp van zogenaamde waterkefirkorrels. Hieronder zullen we allereerst uitleggen wat waterkefirkorrels zijn, en vervolgens waarom waterkefir een gezonde keuze is.

Wat zijn waterkefirkorrels?

Waterkefirkorrels zien eruit als kleine gelatineachtige korrels, die worden gemaakt door een symbiotische combinatie van bacteriën en gisten. Als je ze toevoegt aan water, suiker en gedroogd fruit (meestal vijg of dadel) ontstaat er een fermentatieproces waarbij de waterkefirkorrels zich voeden met de suiker. De korrels zetten de suiker om tot frisse zuren en koolzuur, zodat je een heerlijke drank krijgt die nog maar heel weinig suiker bevat én heerlijk bruisend is. De waterkefirkorrels kunnen keer op keer worden hergebruikt om nieuwe waterkefir te maken.

Waterkefirkorrels kopen?

Belangrijk: waterkefirkorrels worden veel op marktplaats aangeboden, maar het is verstandiger om ze waterkefirkorrels te kopen bij een betrouwbare leverancier. Verkopers op Marktplaats zijn vaak hobbyisten, met twijfelachtige hygiëne. Aangezien het om voedsel gaat is dat extra belangrijk.

Waterkefir is dus vooral heel lekker, maar heeft ook duidelijk gezondheidsvoordelen:

Weinig suiker

De meeste frisdranken bevatten heel veel suiker. Iedereen weet dat dat ongezond is. Het gave is dat je bij waterkefir helemaal zelf kunt bepalen hoeveel suiker erin zit. Tijdens de fermentatie wordt het meeste suiker omgezet in andere stoffen zoals koolzuurgas. Hoe langer je de drank laat fermenteren, des te minder suiker je drank bevat. Heerlijk fris én laag in suiker dus.

Verbeterde spijsvertering

Een gezonde spijsvertering is essentieel voor je welzijn. Waterkefir kan je helpen bij het bevorderen van een optimale spijsvertering. De korrels bevatten namelijk een rijke verscheidenheid aan probiotische bacteriën en gisten die goed zijn voor je spijsvertering en het immuunsysteem.  De probiotische eigenschappen van de drank zorgt voor een gezonde darmflora, waardoor de opname van voedingsstoffen beter wordt en je  spijsvertering wordt bevorderd. Het regelmatig drinken van waterkefir kan helpen bij een opgeblazen gevoel, constipatie en prikkelbare darmsyndroom.

Versterkt immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem is cruciaal voor het afweren van ziekten en het behouden van een goede gezondheid. Diezelfde probiotica en antioxidanten die helpen bij de spijsvertering kunnen ook helpen bij het versterken van je immuunsysteem. Door het drinken van waterkefir geef je je lichaam een boost van heilzame bacteriën die kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën en het versterken van je natuurlijke afweermechanismen.

Ontgifting en reiniging

Waterkefir heeft natuurlijke ontgiftende eigenschappen die kunnen helpen bij het reinigen van je lichaam. Het helpt bij het verwijderen van schadelijke gif- en afvalstoffen, waardoor je je energieker en gezonder voelt. Het regelmatig drinken van waterkefir kan bijdragen aan een gezonde leverfunctie en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Verbeterde voedingsstoffenopname

De probiotica in waterkefir helpen niet alleen bij de spijsvertering, maar kunnen ook de opname van voedingsstoffen uit voedsel verbeteren. Ze helpen bij het afbreken van voedingsstoffen en maken ze gemakkelijker verteerbaar en opneembaar voor ons lichaam. Dit betekent dat je meer profijt hebt van de voedingsstoffen die je consumeert, waardoor je je algehele gezondheid en vitaliteit kunt verbeteren.

Enthousiast geworden? Wil je direct aan de slag met waterkefir maken? Koop hier je waterkefirkorrels en binnen een paar dagen genieten jij (en je darmen) van je zelfgemaakte waterkefir!