Volop Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat is een oogmasker?

Wat is een oogmasker?

Een oogmasker is een barrière die over de ogen wordt geplaatst om het licht tijdens de slaap tegen te houden. Gewoonlijk zijn ze gemaakt van een zacht, lichtgewicht materiaal dat rond het hoofd wordt gewikkeld. De meeste slaapmaskers die tegenwoordig worden verkocht, zijn gemaakt van stoffen zoals katoen, polyester, nylon of zijde. Sommige modellen hebben ook schuimvulling die comfortabele demping biedt en meer licht tegenhoudt.

De menselijke slaapcycli stemmen overeen met de aan- of afwezigheid van natuurlijk licht, waardoor we ons overdag alert en ’s nachts moe voelen. Hoewel veel mensen slaapmaskers ’s nachts gebruiken, kunnen ze ook kunstmatige duisternis creëren waardoor slapers zich meer ontspannen voelen en klaar zijn om te slapen terwijl de zon op is. Oogmaskers kunnen nuttig zijn voor ploegenarbeiders en andere mensen die normaal overdag slapen. Ze kunnen mensen ook helpen in slaap te vallen in vliegtuigen en andere vormen van openbaar vervoer, en kunnen jetlag-symptomen verlichten.

Hoe werken oogmaskers?

Oogmaskers zijn volledig ondoorzichtig en zijn zo ontworpen dat ze strak over beide ogen passen. Ze zijn meestal gemaakt van een of meer van de volgende materialen:

Natuurlijke vezels: Stoffen zoals katoen en zijde zijn licht, ademend en hypoallergeen. Een opmerkelijk nadeel van slaapmaskers van natuurlijke vezels is dat ze de neiging hebben om snel te degraderen na herhaalde wasbeurten.

Synthetische vezels: Synthetische stoffen zoals polyester zijn niet zo ademend als natuurlijke vezels, maar ze zijn meestal net zo zacht en licht. Net als oogmaskers van katoen en zijde verslijten slaapmaskers van polyester meestal na verloop van tijd.

Schuimmaterialen: Schuim slaapmaskers zijn ontworpen om zich aan te passen aan het gezicht van de drager. Slaapmaskers gemaakt van polyschuim of traagschuim hebben vaak verzonken holtes die voorkomen dat de ogen in direct contact komen met het masker om irritatie en ongemak te helpen verminderen.

Oogmaskers worden meestal gemaakt met elastische banden die over het hoofd passen voor extra comfort, en sommige hebben ventilatiegaten aan de zijkant om de luchtcirculatie te verbeteren. Slaapmaskers zijn meestal ontworpen om te worden gedragen met oordopjes, en sommige modellen worden geleverd met een paar oordopjes.

De belangrijkste functie van een oogmasker

De belangrijkste functie van een oogmasker is het blokkeren van licht tijdens de slaap. Door een verduisterde slaapomgeving te creëren, kunnen maskers de slaap op de volgende manieren bevorderen:

Verbeterde melatonine niveaus: Melatonine is een natuurlijk hormoon dat het circadiane ritme en de slaap-waakcyclus helpt regelen. Melatonine wordt aangemaakt tijdens periodes van duisternis en creëert een gevoel van slaperigheid waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en te blijven.

Oogmaskers kunnen de melatonineproductie effectief regelen voor mensen die slapen tijdens periodes van daglicht. Dit geldt voor mensen die ’s nachts werken, maar ook voor mensen die in een vliegtuig in slaap proberen te vallen of voor mensen die hun slaapcyclus opnieuw willen instellen na een reis door verschillende tijdzones.

Slaapherstel: Het krijgen van voldoende diepe slaap en REM-slaap (Rapid Eye Movement) speelt een essentiële rol in de algehele gezondheid en het welzijn van een persoon. Een goede slaap kan ook de concentratie verbeteren en stress helpen verlichten, en verlaagt het risico op ongevallen op het werk of op de weg. Slaapmaskers bevorderen een meer herstellende slaap door de productie van melatonine te reguleren en mensen te helpen de hele nacht door te slapen.

Hoe kiest u een oogmasker?

Een oogmassker is een slaaphulpmiddel dat beide ogen bedekt om licht tegen te houden en de slaapkwaliteit te verbeteren. Ze zijn meestal gemaakt van natuurlijke of synthetische stoffen, zoals katoen, zijde of polyester, en sommige hebben ook schuimcomponenten.

Waar moet u op letten bij een oogmasker

Wanneer u op zoek gaat naar een slaapmasker en verschillende merken en modellen vergelijkt, zijn er een aantal factoren die u in gedachten moet houden:

Samenstelling

Oogmasker van natuurlijke vezels voelen anders aan dan slaapmaskers van synthetische vezels, en hetzelfde geldt voor slaapmaskers van schuim.

Effectiviteit

Hoewel het verschil misschien klein lijkt, zal een slaapmasker dat 90% van het licht tegenhoudt veel minder effectief zijn dan een slaapmasker dat 95% tot 99% van het licht tegenhoudt.

Draagbaarheid

Als u van plan bent een slaapmasker te gebruiken tijdens het reizen, is een lichtgewicht model met een draagtas wellicht de beste optie.

Bescherming van de ogen

Sommige dragers van slaapmaskers vinden het niet erg als hun ogen in contact komen met het masker, maar voor degenen die irritatie en ongemak ervaren, is een masker met verzonken oogholtes meestal het beste.

Bandverstellers

Voor zijslapers kan een masker met plastic of metalen bandverstellers ongemak veroorzaken omdat het tegen de zijkant van het hoofd drukt.