Volop Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Relatie met iemand die bindingsangst heeft

Het kan voorkomen dat je een erg leuke date hebt gehad met iemand maar die persoon heeft bindingsangst. Hoe is het om een relatie te hebben met iemand met bindingsangst? Vaak begrijpen mensen niet wat dit inhoudt en wat ze moeten doen, waardoor de relatie alleen maar slechter gaat. Het is goed om te achterhalen hoe je daarmee moet omgaan en of dat je bereid bent om dat ook echt te doen. Mensen moet bindingsangst hebben veel tijd en soms ook rust nodig. Het duurt langer voordat zij mensen vertrouwen en dit kan dus erg veel tijd kosten.

Rustig aan doen

Iemand met bindingsangst vind het erg eng om een relatie aan te gaan. Het woord zegt het ook eigenlijk. Met zulke mensen moet je extra rekening houden en niet bang zijn om rustig aan te doen en om de persoon tijd te geven. 

Als je een date hebt dan moet je niet gelijk denken dat dit een relatie wordt en gelijk kleffig gaan doen. Blijf jezelf maar loop niet te hard van stapel. Probeer dus rustig aan te doen met de dates en met het starten van een relatie. Mensen met bindingsangst willen je eerst goed leren kennen en weten waar hij of zij staat voordat ze een relatie met je willen aangaan. Houd hier dus goed rekening mee. 

Vertrouwen

Mensen met bindingsangst hebben vaak iets meegemaakt wat te maken heeft met vertrouwen, waardoor zij nu andere mensen minder makkelijk en goed kunnen vertrouwen. 

Blijf dus vooral jezelf en ga je niet anders opstellen. Geef de persoon dan ook de ruimte om jou te leren kennen en om jou te vertrouwen. Stel vragen en wees niet bang om zelf ook open te zijn tegenover de persoon. Hoe opener jij bent, hoe meer de ander zichzelf open durft te stellen. 

Open houding

Zoals eerder is vermeld is het verstandig om een open houding te hebben tegenover je geliefde. Laat aan hem of haar zien wie je bent en wees dan ook niet bang om dit te uiten. Als jij je openstelt dan zal de ander daar ook minder moeite voor hebben. In principe is iemand met bindingsangst ook niet bang om op dates te gaan, maar wel bang voor wat daarna gebeurd. Vaak weet diegene ook niet goed wat hij of zij met het gevoel met doen. Als zij iets voelen worden ze al snel bang en nemen ze afstand. Houd je houding dus open, zodat de persoon goed met wie ze te maken hebben en zodat ze niet zomaar voor verrassingen komen te staan.

Communicatie

Blijf goed communiceren met iemand met bindingsangst. Leg uit hoe je je voelt en wat jij ook graag zou willen. Het is belangrijk dat je ook aan jezelf blijft denken en niet alleen blijft geven. Een relatie gaat om geven en nemen en dus mag je best communiceren wat jij graag wilt in een relatie. Vind je het best moeilijk om te communiceren? Relatietherapie is dan wellicht een goede optie. Ongeacht het nou gaat om een romantische relatie of een vriendshap die je wilt verbeteren.

Wees niet bang om verkeerde dingen te zeggen. Het gaat uiteindelijk om wie je bent en hoe je geliefde is en of dat werkt. Als iets niet werkt dan moet je ook niet extra veel je best doen om het toch te laten werken. Vertel het ook aan de persoon als er iets gebeurt wat je niet leuk vindt. Probeer er geen drama of ruzie van te maken, maar probeer het te vertellen op een manier waardoor de ander inziet dat je het niet leuk vind. 

 

https://quintrelatietherapie.nl/een-betere-vriend-worden/