Volop Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Bach bloesemremedies voor meer zelfvertrouwen?

Burn-out, seizoensgebonden depressie, angst… Steeds meer mensen hebben minstens één keer per jaar last van een depressie. Om deze depressie te bestrijden, bieden artsen een aantal behandelingen met medicijnen aan. Veel mensen zijn echter huiverig voor de bijwerkingen van antidepressiva. Meer en meer mensen kiezen voor natuurlijke remedies, zoals Bach bloesemremedies. Hier bekijken we deze grootmoeders truc van naderbij.

Wanneer moet je Bach bloesemremedies gebruiken?

Hoewel Bachbloesems natuurlijke essentiële oliën zijn, mogen ze niet overmatig gebruikt worden. Depressieve mensen kunnen ze nemen wanneer de eerste symptomen van depressie zich voordoen: een gedaalde stemming, een laag zelfbeeld, verlies van interesse, vermoeidheid, enz. Er zijn veel redenen voor deze energiedaling: verlies van een dierbare, scheiding, ziekte, slechte hygiëne, gebrek aan vitamines, erfelijkheid, enz.

Bij een milde depressie kunnen bloesemessences helpen. Het is niet onmogelijk om weer zelfvertrouwen te krijgen met Bachbloemen. Sommige bloemen staan bekend om hun tonische eigenschappen, die het makkelijker maken om weer in vorm te komen of gevoelens van verdriet kwijt te raken.

Wat vinden artsen?

Artsen zijn niet tegen homeopathie en natuurlijke geneeswijzen. De meesten bevelen zelfs bepaalde natuurlijke methoden aan als aanvulling op psychotherapie of conventionele medische behandelingen. De meningen van artsen zijn dus vrij positief, op voorwaarde dat deze essentiële oliën correct worden gebruikt.

Als natuurlijk antidepressivum mogen Bach bloesemremedies alleen worden gebruikt in gevallen van milde depressie en alleen als aanvulling op een passende behandeling. Er zijn 38 preparaten op basis van bloemenextracten, die elk gericht zijn op een bepaalde emotionele toestand. Het is daarom belangrijk om het juiste product te kiezen. Kamille is bijvoorbeeld de juiste Bach bloem om de slaap te bevorderen.

Een andere aanbeveling van artsen is om de juiste hoeveelheid te nemen. In de juiste dosissen kunnen Bachbloemen een effect hebben op emotionele onevenwichten. Bij overmatige inname kunnen ze echter invloed hebben op iemands persoonlijkheid en houding.

Welke Bach bloemen gebruiken?

Zoals we hierboven al zeiden, zijn er 38 Bach bloesempreparaten. Elk heeft zijn eigen specifieke kwaal en emotionele stoornis. Olm helpt je loslaten bij een burn-out. Olijf helpt om de energie te herstellen bij uitputting. Gorse is ideaal voor pessimistische mensen die de hoop verloren hebben.

Als je je depressief voelt, kies dan voor bepaalde bloemen, zoals gentiaan, om moedeloosheid tegen te gaan. Star of Bethlehem werkt tegen gevallen van groot verdriet en Chestnut komt in actie als je het gevoel hebt dat je aan de rand van de afgrond staat. Als je de oorzaak van je ongeluk niet kunt vinden, helpt mosterd om je goede humeur te herstellen.

Indien je op zoek bent naar op maat gemaakte mixen voor veel voorkomende problemen, kan je terecht op Bachbloesems of op Bachblüten.

Hoewel Bach bloesemremedies veel voordelen hebben, is het belangrijk om erop te wijzen dat ze zeker geen wondermiddel zijn. Artsen gebruiken ze als aanvulling bij een milde depressie of een vorm van een laag humeur. Als de toestand ernstiger is, is het het verstandigst om een specialist te raadplegen en de behandeling te volgen.