Volop Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Kunsteducatie in workshops

Veel scholen, studenten of leerlingen kiezen niet zo snel voor kunst als vak. Het wordt vaak gezien als ‘pretpakket’ of gewoon een vak waar je niet zoveel aan hebt. Ook wordt er vaak gedacht dat dit alleen leuk is voor mensen die daadwerkelijk goed kunnen tekenen, of bijvoorbeeld goed een muziek instrument kunnen spelen. Dat is alleen niet waar. Je kan veel meer met kunsteducatie dan je denkt! Het is dan ook iets wat we zeker niet over het hoofd moeten zien, en waar we zeker achteraan moeten gaan. Tegenwoordig wordt namelijk alles in de media gedaan, van reclames tot volledige promotie campagnes. Al die Instagram posts, of tiktoks komen ergens vandaan. Het is vormgegeven, het idee is bedacht en er zijn mensen mee aan de slag gegaan. Ook dit allemaal is een vorm van kunst online, je kan dus zeggen dat kunsteducatie veel meer is dan tekenen!

Wat houd kunsteducatie in?

Kunstonderwijs of beter gezegd kunsteducatie is het onderwijs van kunst en vormgeving, muziek, theater, dans, film, literatuur, poëzie e en architectuur. Het gaat daarbij niet alleen om de traditionele manier, maar dus ook om de actuele kunstvormen. Daarbij kan je dus denken aan de media wereld. Het is dus breder dan alleen tekenen of schilderen. Het doel van kunsteducatie is bij alles wel hetzelfde. Wat dus ook inhoud dat het een vak is waar je examen in kan gaan doen, en dat je er daadwerkelijk een diploma dus mee kan krijgen. Bij kunsteducatie spreken we van drie onderdelen, productie, receptie en reflectie. Bij de productie gaat het om het uitvoeren van een kunstvorm. Dit kan dus gaan over dans, muziek, schilderij, media productie en ga zo maar door. Receptie is om er naar te kijken en de betekenis erachter te vinden. En dan als laatste reflectie dat gaat over het reflecteren van het proces. Wat kan beter? Hoe zit het eruit? Wat vinden andere ervan? En ga zo maar door!

Workshops met CKV

CKV is een vak wat op de middelbare school gegeven wordt. Waar kunsteducatie dus een grote rol in speelt. Vaak heb je docenten die maar in één bepaald onderdeel van kunst geïnteresseerd zijn, wat jammer is omdat er dus zoveel kanten zijn. Een hele goede oplossing hiervoor zijn workshops. Workshops in allerlei verschillende soorten en maten, wat je maar kan bedenken. Zo heb je bijvoorbeeld de organisatie Grote Broer of KleinKunstig. Deze organisaties geven verschillende soorten workshops Workshops voor zowel basisscholen als middelbare scholen. De organisatie KleinKunstig speelt vooral in op CKV, zo zorg je ervoor dat de kunsteducatie ook op een manier gegeven wordt.

https://www.kleinkunstig.nl