Volop Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

De gezondheidsvoordelen van een speelhuisje voor kinderen

Een speelhuisje is voor veel kinderen een grote fantasie. Echter, er zitten voor- en nadelen aan een groot speelparadijs. In deze blog worden beide kanten van een speelhuisje benoemd. Benieuwd? Lees dan verder.

De voordelen van een speelhuisje

Een speelhuisje kent veel voordelen. Naast het prikkelen van de fantasie van een kind zijn er nog tal andere redenen waarom het aanschaffen van een speelhuisje een goed idee zou kunnen zijn, zoals:

  1. Het is zeer veilig: Voor kinderartikelen is het uiteraard belangrijk dat de speeltoestellen veilig te benutten zijn. Zorg ervoor dat het speelhuisje gekeurd is door een CE-markering.
  2. Stimulatie van de coördinatie: een speelhuisje kan de coördinatie van een kind bevorderen. Dit komt namelijk door de verschillende elementen en onderdelen die er aan een speelhuis zitten. Hierdoor leren ze hun lichaam beter gebruiken.
  3. Het zorgt voor een gevoel van onafhankelijkheid: wanneer een kind gebruik maakt van een speelhuisje, zal dit ervoor zorgen dat ze leren om momentjes voor hunzelf te nemen. Hier kunnen zij rustig alleen of met vriendjes gaan spelen.
  4. Een speelhuisje kan weer en wind doorstaan: doordat veel speelhuisjes zijn gemaakt om zowel binnen als buiten te plaatsen, zijn zij vaak van bepaalde materialen gemaakt om verschillende weeromstandigheden te doorstaan. Het wordt dan ook aangeraden om voor buiten een speelhuisje te kiezen die van dik, stevig hout of van plastic gemaakt is.
  5. Het stimuleert de gezondheid van een kind: zodra een kind veel speelt in een speelhuisje, worden zowel de geestelijke- als lichamelijke gezondheid gestimuleerd. Het kind zal constant bezig zijn met het klimmen en klauteren in het speelhuisje waardoor het veel beweging zal hebben.
  6. De ouder hoeft de deur niet uit: wanneer er een speelhuis in de achtertuin staat, kan een kind naar zijn eigen “speeltuin” toe. Dit scheelt tijd en zorgt ervoor dat de ouder niet uit huis hoeft om met het kind te gaan spelen.

De nadelen van een speelhuisje

Ondanks de vele voordelen die een speelhuisje heeft, heeft het helaas ook een aantal nadelen. Een aantal nadelen hiervan zijn:

  1. Speelhuisjes zijn groot: doordat de speelhuisjes vaak redelijk groot zijn, nemen zij veel ruimte in beslag. Zodra deze in een relatief kleine tuin zal worden geplaatst blijft er niet veel over.
  2. Een speelhuis moet vaak zelf gemonteerd worden. Dit kan vrij ingewikkeld zijn en veel tijd kosten.
  3. Sommige speelhuisjes zijn van slechte kwaliteit. Daarom is het van belang om van tevoren goed te checken of de kwaliteit goed genoeg is om het speelhuisje voor een lange tijd te kunnen benutten.

Over het algemeen heeft een speelhuisje veel voordelen. Het is belangrijk om voor het aanschaffen van een groot speeltoestel overwegingen te maken of het een goede keuze is. Vaak zijn speelhuisjes niet goedkoop, vooral als ze van uitstekende kwaliteit zijn.