Volop Gezond
Image default
Beroepen

Wie helpt mij met schulden?

Bij het verliezen van inkomsten kan het zijn dat jij snel in de financiële problemen komt. Het is lastig om toe te geven dat jij in de problemen bent geraakt. Maar wanneer jij niet op tijd hulp zoekt, kunnen de problemen zich al gauw opstapelen. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij het oplossen van jouw schulden. Hoe eerder jij aanklopt bij bijvoorbeeld een Budgetcoach uit Enschede, hoe groter de kans is dat jij jouw schulden kan oplossen. Gelukkig zijn er meerdere instanties waar jij terecht kan voor hulp. Zo sta jij er niet alleen voor.

Welke instanties zijn er?

Je hebt onverwachts schulden opgebouwd. Het is voor gemeenten verplicht om jou te helpen met schulden. Zij kunnen jou doorverwijzen naar de juiste plek of jou zelf begeleiden. Let wel op, elke gemeente heeft zijn schuldhulpverlening anders ingericht. Start daarom met het aankloppen bij de gemeente. Hier kan je terecht voor schuldbemiddeling en schuldsanering. De gemeente heeft 4 weken de tijd om te reageren en beslist binnen 8 weken of jij in aanmerking komt voor hulp. Hiervoor meld jij je aan bij een van de volgende gemeentelijke instanties:

  • Schuldhulpverlening van de gemeente.
  • Wijk- en buurtteams
  • Het juridisch loket
  • Sociaal raadslieden
  • De kredietbank

Online schuldhulp

Ook online zijn er veel instanties actief die jou kunnen bijstaan in het oplossen van de schulden. Zo heeft een organisatie als Nibud een handige tool om jou te helpen bij het verwerken van jouw schuld. Dit is een grote landelijke organisatie. In jouw gemeente zijn ook organisaties of personen die jouw willen helpen met jouw schulden. Zij worden ook wel budgetcoaches genoemd. Een budgetcoach is gratis doordat jij de kosten vergoed kan krijgen via de gemeente. Een budgetcoach helpt jou namens de gemeente.

Schuldregeling

De schuldhulpverlener gaat in eerste instantie proberen om een regeling te treffen met de schuldeisers. Bij deze vorm van schuldregeling ga jij een minnelijk traject in. Door de gemaakte afspraken zul jij op jouw eigen tempo de schulden weg kunnen werken. Wanneer jij de schuld niet meer aankan, wordt de rechter ingeschakeld om te zoeken naar een oplossing. Wanneer de rechter bijdraagt aan een oplossing, volg jij het wettelijk traject. Ook wel het Wsnp. Heb jij beginnende of een kleine schuld? Probeer het dan op te lossen via een Budgetcoach in Hengelo of door gebruik te maken van de Nibud-tool.

https://stichtingdoemeer.nl/