Volop Gezond
Image default
Zintuigen

Indicatoren dat je een gevoelig persoon bent

Raak je snel van streek, ben je graag alleen en voel je dingen dieper dan andere mensen? Als dit kenmerken van je zijn dan ben je misschien iemand die erg gevoelig is. Iemand die erg gevoelig is voor de wereld om hem heen wordt ‘hoogsensitief‘ genoemd. Zulke mensen kunnen dingen op een veel dieper niveau voelen en ervaren dan de meeste mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld voelen wat andere mensen voelen of een hekel hebben aan harde geluiden. Hoewel deze eigenschap misschien niet altijd nuttig is, zijn er momenten waarop dit wel kan.

Je neemt vaak dingen ter harte

Mensen die erg gevoelig zijn hebben de neiging om dingen ter harte te nemen. Ze doen meestal iets, of de situatie nu goed of slecht is. Zelfs als het niets met hen te maken heeft. Bovendien hebben ze moeite met kritiek en haten ze het om feedback te krijgen. De woorden van een hooggevoelig persoon doen veel meer pijn dan de woorden van een gemiddelde persoon, en daarom zullen ze nog harder hun best doen om kritiek te vermijden.

Je kunt aan veel dingen denken

Een persoon met veel gevoeligheid heeft ook een meer gedetailleerde fantasiewereld in zijn hoofd. Dit soort mensen ‘leven in hun hoofd’, wat goed of slecht kan zijn. Als je een grote fantasie hebt, kun je creatiever zijn en problemen oplossen. Aan de andere kant kan het ervoor zorgen dat je tijd verspilt met dagdromen en nadenken over de ergste dingen die kunnen gebeuren.

Je haat het om te moeten kiezen

Een persoon die erg gevoelig is, is zich ook zeer bewust van de invloed die de keuzes die hij maakt op hem of op andere mensen hebben. Dus zelfs over simpele dingen kan het voor hen een beetje moeilijker zijn om beslissingen te nemen. Het moeten maken van een keuze kan ook stress opleveren en ervoor zorgen dat mensen alleen willen zijn.

Je merkt kleine dingen op

Gevoeligheid is echter niet altijd een slechte zaak. Soms is het bijna alsof je een superkracht hebt. Als je een hoogsensitief persoon bent, ben je ook erg opmerkzaam, wat betekent dat je dingen kunt opmerken die de meeste mensen nooit zouden opmerken. Je kunt dit in een paar seconden voelen, het maakt niet uit of het nu de stemming of emoties van een persoon is of de energie in een kamer. Ook besteden hoogsensitieve mensen veel aandacht aan de details van hun werk en proberen ze dingen graag perfect te doen.

Je bent veel alleen

Iemand die erg gevoelig is, heeft veel meer tijd alleen nodig dan de meeste mensen. Zulke mensen doen ook graag dingen alleen in plaats van met een groep. Dit komt omdat ze zo gevoelig zijn dat ze het gevoel hebben dat iedereen naar hen kijkt. HSP’s houden ook van banen waar ze alleen kunnen werken, en ze vinden het heerlijk om hun eigen baas te zijn, wat goed past bij hun creatieve vaardigheden. Deze mensen zijn bijzonder omdat ze alleen kunnen zijn zonder zich alleen te voelen.