Volop Gezond
Image default
Diensten

Wat is het beste moment om over te stappen?

Overstappen naar een andere zorgverzekering. Ieder jaar hoor je wel voorbijkomen dat dit een goed idee kan zijn, en misschien neem je je zelfs al een tijdje voor om je daar nu eens in te gaan verdiepen, om eens te kijken of je huidige verzekering nog steeds de beste keuze is. Maar wat is nu het beste moment om hiermee aan de slag te gaan, en om de eventuele overstap te maken?

Eigenlijk kan het maar op één moment

Eigenlijk is het heel eenvoudig, en kunnen we deze vraag heel kort beantwoorden: met ingang van 1 januari van een nieuw kalenderjaar. Punt. Dit is namelijk het enige moment waarop je van zorgverzekering kan wisselen. Een zorgverzekering sluit je namelijk altijd af voor een heel kalenderjaar. Doe je aan het einde van dat jaar niets, dan wordt hij vanzelf weer met een jaar verlengd.

Alleen per 1 januari kun je een nieuwe verzekering laten starten. Dat betekent natuurlijk niet dat dit ook de enige datum is waarop je je kan melden bij een nieuwe verzekeraar; dat zou chaos worden. Nee, je kunt eigenlijk op ieder moment dat je maar wilt jezelf aanmelden bij een verzekeraar. Tot de eerstvolgende 1 januari blijf je echter nog verzekerd via je lopende polis, en pas bij de start van het nieuwe jaar gaat je nieuwe verzekering in.

Wacht tot de premies bekend zijn

Alhoewel je je op ieder moment dus kunt melden bij een nieuwe verzekering, is het niet heel verstandig om dit al in april of augustus te doen, bijvoorbeeld. Ieder jaar wijzigen namelijk de polisvoorwaarden, de vergoedingen en ook de maandelijkse premie die je betaalt. Het eigen risico blijft in 2023 nog wel het zelfde. Ben je op zoek naar een nieuwe verzekering, realiseer je dan dat de zorgverzekering in 2023 heel anders kan zijn dan die van 2022.

Tegen het einde van het jaar, zo halverwege de herfst, beginnen de eerste verzekeraars te komen met nieuws over het volgende jaar. Zij maken hun nieuwe premiebedragen bekend, en ook welke vergoedingen zij precies bieden. Dit is het moment om in actie te komen.

Pas na bekend het bekend worden, kun je gaan kijken of een nieuwe zorgverzekering kiezen voor jou een goede keuze is, en zo ja, naar welke verzekering. Dat kun je helemaal zelf doen, maar er zijn ook handige vergelijkingssites die je een handje kunnen helpen. Let goed op welke vergoedingen je precies nodig hebt, en welke verzekeraar dit tegen de laagste kosten aan kan bieden. Dan weet je zeker dat je weer een jaar op de beste plek zit.