Volop Gezond
Image default
Thuisgezondheid

Dit is waarom snurken zo ongezond is

Dat veel mensen helemaal gek worden van het gesnurk naast ze is wel bekend. Maar wist jij dat snurken ook ongezond is voor de snurker zelf? We hebben het dan wel over hard snurken, licht purren kan geen kwaad. Daarnaast heeft zo’n 10% van de snurkers ook nog last van slaapapneu, dit kan een ernstige aandoening zijn en vereist aandacht van gespecialiseerde arts. Maar we gaan het hier hebben over (hard) snurken zonder te stoppen met ademen.

Snurken kan vaak leiden tot vermoeidheid overdag, zich niet goed kunnen concentreren in het verkeer en frustraties in de relatie. Deze giftige cocktail zorgt voor een ongezond dagelijks leven. Belangrijk dus om hier iets aan te doen! 

Wat kun je doen tegen snurken?

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. De twee voornaamste zijn een blokkade in de neus- of keel-luchtwegen. Een combinatie van beide komt ook voor.

Voor beide oorzaken bestaan verscheidene anti snurk middelen om dit te verhelpen. Hieronder bespreken we per oorzaak welke middelen je kan gebruiken.

Middelen tegen neus snurken

Snurken door de neus komt doordat de lucht niet vrij genoeg door de neusgaten kan stromen. Dit kan komen door:

  • Klemmende neusvleugels
  • Een scheef tussenschot
  • Te nauwe neusgaten

Wat te doen tegen klemmende neusvleugels? 

Voor klemmende neusvleugels is het gebruik van anti snurk pleisters ideaal. Deze pleisters plak je over de neus heen. De pleisters zijn gemaakt van een sterk maar elastisch materiaal. De pleisters trekken de neusvleugels naar buiten toe waardoor de neusgaten goed open blijven staan. 

Wat te doen bij een scheef neustussenschot?

Hierbij raden we aan om gebruik te maken van een neusspreider in de vorm van buisjes. Er bestaan verschillende soorten buisjes, eenvoudigweg samengevat als harde en zachte buisjes. Doordat je met een scheef tussenschot behoor wat kracht nodig hebt om de neusgaten open te houden, werken harde buisjes vaak het beste. Echter kun je ook de zachte buisjes proberen (die zitten fijner) en soms werken de hiervoor genoemde pleisters ook.

Wat te doen met te nauwe neusgaten?

Hiervoor kunnen alle type neusspreiders helpen, zowel zachte als harde buisjes. De pleisters kunnen ook helpen, het proberen waard want deze zijn niet intrusief.

Middelen tegen keel snurken

Het overgrote deel van de mensen snurkt doordat de nekspieren zich tijdens het slapen ontspannen. Doordat spieren zich ontspannen wordt alles in de nek zwaar en gaat dit op de luchtweg drukken. Hierdoor gaat de lucht trillen en krijg je dat vervelende snurken.

Wat te doen tegen keel snurken?

In tegenstelling tot neus snurken is keel snurken veel minder eenvoudig op te lossen. De meest drastische oplossing is een operatie, maar dit zou echt een laatste redmiddel moeten zijn. Een andere zeer effectieve maar erg intrusieve oplossing is de CPAP-machine. Dit is een enorm apparaat dat via een buis lucht bij je naar binnen pompt. Absoluut geen fijne aangelegenheid, ook niet voor de partner want ook het apparaat maakt herrie.

Een veel minder intrusieve oplossing is een snurkbeugel. De anti snurk beugel wordt in medische termen een MRA genoemd. Dit kleine beugeltje of bitje zorgt ervoor dat je onderkaak tijdens het slapen niet naar beneden zakt. Hierdoor kan de lucht vrij blijven stromen en is het snurken verholpen.

 

https://mrantisnurk.nl