Volop Gezond
Image default
Nieuws en media

Het beste hoofdkussen kiezen: hoe doe je dat?

Elke nacht opnieuw leg je je neer op je hoofdkussen. Maar sta je soms stil bij de ondersteuning die jouw kussen je geeft? Als je last hebt van nekklachten ben je ongetwijfeld al bezig geweest met het belang van een goed kussen. Toch is het belangrijk dat iedereen, zo vroeg mogelijk, het nut inziet van een goed hoofdkussen. Op lange termijn verminder je de kans op nekklachten aanzienlijk door te investeren in een gezonde nachtrust. Preventief te werk gaan is de boodschap. Je begint toch ook niet pas met gezond eten nadat de dokter jou erop wijst?  

HOE ZIET JOUW IDEALE KUSSEN ERUIT?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen om een goed hoofdkussen te kiezen is: Welke invloed heeft mijn lichaamsbouw op het kussen dat ik nodig heb? Heb je brede of smalle schouders? Als je brede schouders heb je een hoger kussen nodig. Heb je een korte dunne nek of dikke nek? De neksteun van het kussen moet passen bij jouw nek. Sommige kussens hebben een hele smalle nekrol. Andere zijn dan weer breed. 

Ten tweede moet je je afvragen: Op wat voor bed slaap ik?  Slaap je op een zacht bed? Slaap je op een hard bed? Hoe harder je bed hoe minder diep je schouder wegzinkt in je bed en hoe hoger je hoofdkussen moet zijn.

Stel jezelf tenslotte de vraag: Wat is de lichaamshouding dat je het liefst aanneemt terwijl je slaapt? Voor 80% van de mensen slapen ze 80% van hun slaaptijd op hun zij en de overige 20% verdelen ze tussen rug en buiklig. Waarbij dat het aangewezen is om op je rug te liggen.

Samengevat: om het beste hoofdkussen te kiezen maak je een analyse van je lichaamsbouw, je bed en je slaaphouding. Hou er rekening mee dat je een kussen moet kiezen dat in ruglig de natuurlijke positie van het hoofd en de nekwervel verzorgt. En als je op je zij ligt idem dito en dat betekent een horizontale positie van de nekwervels in het verlengde van de horizontale positie van de borsten en de lendenwervels, en het bekken. Dan ga je goed liggen.

HOE VOELT JOUW IDEALE KUSSEN AAN?

Vervolgens moet het materiaal voldoende veerkrachtig zijn. Zo past het zich snel aan aan nieuwe ligposities. Op uw zij, op uw rug, … Het materiaal moet voldoende ademen. 25% van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Dus als je hoofdkussen vulling niet goed ademt ga je zweten. De hoes die rond de kern van het hoofdkussen zit moet ook elastisch zijn. Anders ga je door een oppervlaktespanning de puntelasticiteit van het kussen verliezen. En heb je ook geen of minder comfort. De hoes heeft dus een belangrijke invloed op de veerkracht – en dus de hardheid/zachtheid – van het hoofdkussen. Belangrijk voor de levensduur van het kussen is om te vermijden dat er huidschilfers in het kussen komen. Of hevig transpireren. Gebruik daarom een molton, liefst met zo veel mogelijk katoen. En was regelmatig uw hoofdkussen molton – om de twee weken op 60 graden. Daarrond doe je een katoenen hoofdkussensloop. 

Omdat de spieren rond de nekwervels voelen dat de nek niet in zijn natuurlijke positie ondersteund wordt s’nachts beginnen de spieren zich op te spannen en die spierspanningen die leiden tot een spierstijfheid s ochtends maar die kunnen erger nog een uitstraling geven naar het hoofd en je kan dus ook hoofdpijn krijgen door een minder goede ondersteuning van de nekwervels. 

Dit resulteert dan ook in een minder grote intieme activiteit en dat heeft dan ook zijn impact op de relaties tussen man-vrouw en voila “ge zijt vertrokken als ge geen goed hoofdkussen hebt”.

Je kan echt veel problemen krijgen, door een systematisch, onregelmatige belasting, langdurige van de nekwervel kan je zelfs scheurtjes krijgen in het buitenste collageenweefsel van de tussenwervelschijf waardoor dat je een bultink of hernia kan krijgen ter hoogte van de nekwervels. Maar dat is dan meestal in combinatie met langdurig slecht zitten voor computer, ipad, tablet, … Dus je moet ook bekijken: wat doet een mens overdag met zijn nekwervels. De meeste zitten in een bijzonder slechte houding. Dus denk bij fysieke klachten – zoals nekpijn – ruimer dan enkel de slaapsituatie. Bij Quiesco hebben ze dit bijvoorbeeld goed begrepen. Slapen en werken maken een gigantisch deel uit van ons alledaags leven. Zij beschouwen jouw gezondheid holistisch en reiken oplossingen aan voor gezond slapen en werken.