Volop Gezond
Image default
Nieuws en media

De voor-en nadelen van constructielijm op een rijtje: Dit is wanneer je het gebruikt!

Of je nu een professionele bouwer bent of een doe-het-zelver, je hebt waarschijnlijk al eens van constructielijm gehoord. Het is een krachtige lijm die ontworpen is om materialen permanent aan elkaar te bevestigen, zonder dat je schroeven, spijkers of klemmen nodig hebt. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van constructielijm, wanneer moet je het gebruiken en wat is het verschil tussen constructielijm en andere lijmsoorten? In deze blog lees je alles wat je moet weten over constructielijm.

Voordelen van constructielijm
Constructielijm heeft veel voordelen ten opzichte van andere lijmsoorten. Allereerst is het erg krachtig en hecht het zich snel aan de meeste materialen, waaronder hout, metaal, kunststof en steen. Hierdoor is het een ideale keuze voor projecten waarbij je stevige en duurzame verbindingen nodig hebt, zoals bij het bouwen van meubels of het leggen van vloeren.

Een ander voordeel van constructielijm is dat het bestand is tegen vocht en temperatuurveranderingen. Hierdoor is het geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en kan het gebruikt worden voor het verlijmen van materialen die blootgesteld worden aan vocht, zoals badkamertegels.

Bovendien is constructielijm eenvoudig aan te brengen en te gebruiken. Je hoeft alleen de lijm op de oppervlakken aan te brengen en ze stevig op elkaar te drukken. Dit maakt het gebruik van klemmen, schroeven of spijkers overbodig en kan je tijd en moeite besparen.

Nadelen van constructielijm
Hoewel constructielijm vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het moeilijk om de verbinding te herstellen of te verwijderen zodra de lijm is uitgehard. Dit kan problematisch zijn als je later nog aan het project wilt werken of als er een fout is gemaakt bij het verlijmen. Zorg dus dat je heel nauwkeurig te werk gaat of laat het werken met constructielijm over aan een professional

Een ander nadeel is dat de lijm soms niet goed werkt op bepaalde materialen, zoals polyethyleen, polypropyleen en teflon. Dit komt doordat deze materialen een lage oppervlakte-energie hebben, wat betekent dat de lijm niet goed aan het oppervlak hecht. Bedenk dus van tevoren goed welk oppervlakte je wilt lijmen. 

Wanneer gebruik je constructielijm?
Constructielijm is geschikt voor een breed scala aan projecten, maar het is vooral nuttig wanneer je een stevige, permanente verbinding nodig hebt tussen materialen die moeilijk te verbinden zijn met traditionele methoden. Het is bijvoorbeeld ideaal voor het verlijmen van laminaatvloeren, het bouwen van meubels, het monteren van houten balken en het bevestigen van metalen onderdelen. Voor extra informatie over constructielijm en de verschillen tussen bepaalde lijmsoorten kun je het best terecht bij een speciaalzaak zoals kittenenlijmen. Hier vind je gegarandeerd de informatie die je nodig hebt.

https://www.kittenenlijmen.nl/