Appelazijn wordt vaak gebruikt in salade dressings, marinades en vinaigrettes. Maar hoe nuttig is appelazijn om te vallen. Vraag jij je af of met appelazijn afvallen mogelijk is? En of appelazijn gezond genoeg is om vaak te drinken? Lees verder in dit artikel of een appelazijn dieet voor jou geschikt is.

Wat is appelazijn?

Appelazijn (apple cider azijn) is een azijn die wordt gewonnen door appels te persen totdat het sap er uit loopt.  Aan deze sap worden bacteriën en gist toegevoegd om een fermentatieproces te starten. Hierbij worden suikers omgezet in alcohol. Bij een tweede fermentatieproces wordt het alcohol omgezet in azijn waarmee het uiteindelijke product, appelazijn, ontstaat.

Appelazijn bevat vitamine C, E, A, B1, B2, B6 en vele mineralen waaronder calcium, potassium en ijzer. Ook kan appelazijn behoorlijke hoeveelheden azijnzuur bevatten. Dit zorgt voor de enorm zure smaak.

Van appelazijn wordt beweerd dat het je bloedsuikerspiegel verlaagd, je metabolisme verbeterd, je hongergevoel onderdrukt (net zoals gember) en je gewichtsverlies bevordert. Wat wij natuurlijk willen weten is in hoeverre appelazijn helpt met afvallen.

Wat zeggen de onderzoeken?

Er wordt beweerd dat slechts een paar theelepels appelazijn al voldoende is om gewichtsverlies te stimuleren.

Voldoende reden dus om in een studie te onderzoeken of deze claims terecht zijn.

In Japan zijn een tweetal studies uitgevoerd die het effect van appelazijn op afvallen onderzochten. Een van de twee studies (July 8, 2009, issue of the Journal of Agricultural and Food Chemistry werd op muizen uitgevoerd.

In deze studie waren de onderzoekers in staat de relatie tussen gewichtsverlies en appelazijn aan te tonen. De muizen die appelazijn kregen waren aan het einde van de studie namelijk 10 % minder zwaar dan de muizen die alleen water kregen.

Een studie op muizen is natuurlijk niet hetzelfde als op mensen. Wat mij betreft is die studie dan ook niet erg representatief.

Een tweede studie is echter wel op mensen uitgevoerd. Ook in deze studie werd het verband onderzocht tussen het nuttigen van azijn en gewichtsverlies.

Voor deze studie werden 175 Japanners met overgewicht in drie groepen onderverdeeld. De totale duur van de studie was 12 weken. Elke groep kreeg dagelijks een drankje van 500 ml. Het verschil tussen de groepen was de hoeveelheid azijn die aan het drankje werd toegevoegd:

  • Groep 1: Dagelijks 30 ml azijn
  • Groep 2: Dagelijks 15 ml azijn
  • Groep 3: Dagelijks 0 ml azijn

Het resultaat: De beide groepen (groep 1 en 2) die azijn aan het drankje toegevoegd kregen toonden een aanzienlijke reductie in lichaamsgewicht, BMI en buikomtrek. De deelnemers in groep 1 waren in 12 weken zelfs 1,7 kg afgevallen.

Deze studies leiden tot de conclusie dat appelazijn zowel lichaamsgewicht als vetmassa reduceert. Ook als afvallen niet je doel is kun je overwegen appelazijn te drinken. Het werkt namelijk ook heel goed bij andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, kanker, hartziekten, hoge cholesterol, verstoppingen en maagzuur!

Waarom helpt appelazijn met afvallen?

Er zijn drie manieren waarop appelazijn helpt met afvallen:

1. Appelazijn onderdrukt je hongergevoel

Appelazijn bevat pectine. Wanneer je pectine voor een maaltijd neemt zal deze natuurlijke vezel in je maag gaan uitzetten waardoor je hongergevoel wordt onderdrukt. De smaak is echter zo onaangenaam dat het zomaar zou kunnen dat appelazijn je hongergevoel sowieso al wegneemt.

2. Appelazijn houd je bloedsuiker niveau onder controle

Appelazijn voorkomt ongecontroleerde stijgingen en dalingen in je bloedsuiker niveaus die ervoor zorgen dat je tussen maaltijden door wilt eten. Als je bloedsuiker stabiel is, is het veel makkelijker om te eten wanneer je lichaam daar om vraagt.

3. Appelazijn verbetert je metabolisme

Metabolisme is de manier en snelheid waarop je lichaam voedingsstoffen omzet in energie en extra’s opslaat als vet. Appelazijn versnelt je metabolisme tijdens rustmomenten. Een sneller metabolisme zorgt voor snellere vetverbranding. Omdat appelazijn je metabolisme tijdens rustmomenten versnelt is het belangrijk dat je het voor of tijdens een maaltijd drinkt.

Appelazijn kopen: vloeistof of capsules?

Wanneer je op zoek gaat naar appelazijn zul je zien dat appelazijn in zowel vloeistof als capsules verkrijgbaar is. De pillen zijn vooral gericht op mensen die appelazijn willen gebruiken voor afvallen. Het voordeel van capsules is dat deze eenvoudig in te nemen zijn en je geen last hebt van de zure smaak.

Toch raad ik capsules af.

Capsules hebben twee nadelen die je met vloeistof niet hebt. Aan capsules zijn meestal extra stoffen toegevoegd die je gewoon niet nodig hebt. Ook zijn capsules duurder dan vloeistof.

Zonde van je geld. Ik raad je dan ook aan om appelazijn in vloeistof te kopen. Je krijgt meer voor je geld en ook nog eens een veel hogere kwaliteit.

Appelazijn kun je verkrijgen in de normale supermarkten maar ook in de vele natuurwinkels. Kies een winkel bij jou in de buurt en vraag naar een biologische versie van appelazijn. Verder is appelazijn ook perfect op het internet te kopen. Zoek wederom naar de biologische variant voor de hoogste kwaliteit en zonder toevoegingen.

Met appelazijn afvallen in 3 stappen

Als met appelazijn wilt afvallen dan adviseer ik je drie keer per dag appelazijn te drinken. Drink het niet puur, tenzij je een aanslag op je smaakpupillen wilt plegen. De smaak is namelijk behoorlijk sterk. Om de smaak te neutraliseren kun je het met warm water mengen. Een betere optie is om de appelazijn over je salades te schenken.

Een stappenplan voor een appelazijn dieet:

  • Drink appelazijn bij voorkeur 1 uur voor het eten.
  • Begin met het toevoegen van 1 theelepel appelazijn aan water en drink dit 1 keer per dag. Verhoog de frequentie en de hoeveelheid appelazijn vervolgens.
  • Verhoog de hoeveelheid tot 2 eetlepels per glas water van 200ml en drink dit drie keer per dag voor elke maaltijd.

Waarschuwing: appelazijn is extreem zuur dus je doet er verstandig aan het altijd te verdunnen met water. Hierdoor bescherm je je tanden, keel en de binnenkant van je maag. Spoel je mond goed met water na het drinken/eten van appelazijn en wacht minstens 30 minuten met tanden poetsen. Hiermee bescherm je jouw tandzuur.  

De ultieme aanpak voor extreem gewichtsverlies

Het is duidelijk dat appelazijn gezond is en je zal helpen je gewichtverlies een extra zetje te geven. Maar dat extra zetje is ook alles. Voor zichtbaar resultaat zal je wat meer moeite moeten doen. Geen zorgen, ook dat is niet moeilijk als je mijn richtlijnen volgt.

Gezond afvallen doe je door een simpele wijziging in je eetgewoonten aan te brengen. En daarmee bedoel ik niet dat je calorieën moet gaan tellen of een crash dieet moet gaan volgen voor snel en tijdelijk gewichtsverlies. Calorieën zijn zeker belangrijk bij afvallen maar nog belangrijker is waar je dagelijkse calorieën uit bestaan.

Met een simpele wijziging bedoel ik dat je een aantal producten niet langer meer consumeert. Terwijl je juist meer eet van andere producten. Een hele simpele wijziging. In dit artikel bespreek ik de richtlijnen tot in de detail.

Heb jij weleens appelazijn geprobeerd? Hoe vond jij de smaak? En hoe mix jij je appelazijn? Deel het met ons via een reactie hieronder.