Jouw ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

De tijd tussen je avondeten en je ontbijt is de langste periode dat jouw lichaam zonder eten zit. Hierdoor reageert je lichaam anders op het ontbijt dan bij andere maaltijden.

Hoe anders?

Om dat te begrijpen leg ik je eerst kort uit wat er in jouw lichaam gebeurt als jij iets eet.

Iedere keer dat jij eet stijgt het glucoseniveau (bloedsuiker) in jouw lichaam. Jouw lichaam produceert vervolgens insuline om de glucose naar de cellen te transporteren voor energie.

Onderzoek heeft aangetoond dat de juiste balans van glucose en insuline belangrijke effecten heeft op jouw stofwisseling en gezondheid.

Je ontbijt overslaan is een slecht idee! Lees verder waarom.

Als jij niet ontbijt blijft het hormoon dat je honger reguleert continu stijgen. Je krijgt steeds meer honger. Waardoor je bij je volgende maaltijd meer wilt eten.

Het gevolg van te veel eten is een enorme stijging in jouw glucoseniveaus.

Als je dit veel vaker doet is je lichaam constant insuline aan het produceren om de stijging in glucose te compenseren. Dit is een bekende veroorzaker van diabetes.

Een bijkomend nadeel is dat je lichaam in “overlevingsmodus” gaat en de voedingsstoffen van je lunch wil opslaan als reservers. Als vet dus.

Neem daarom elke ochtend een gezond ontbijt. Jouw glucose zal hiermee met normale niveaus stijgen. En je lichaam kan dit op een langzame manier absorberen. Hierdoor kan het tot wel 5 uur duren voordat jij weer honger krijgt.

Heb je ‘s ochtends geen honger?

Dat vertelt mij dat jouw stofwisseling nog niet op orde is. Bij een goede stofwisseling maakt jouw lichaam ‘s nachts extra leptine aan en heb jij ‘s ochtends honger. Je lichaam vraagt om voedsel (energie) en heeft dit ook nodig.

Geef je lichaam daarom wat het van je verlangt en eet elke ochtend een heerlijk gezond ontbijt. Ook als je ‘s ochtends geen hap door je keel krijgt.

Begin in dat geval niet direct met een grote hoeveelheid, maar begin met kleine stapjes en bouw de hoeveelheid langzaam op.

Zelf eet ik elke ochtend een groot bord met roerei en gebakken groenten. En dat terwijl ik vroeger ook bijna geen ontbijt nam.

Jouw stofwisseling komt vanzelf op orde als je kleine stapjes maakt. Na een aantal dagen zal je al merken dat je lichaam ‘s ochtends om ontbijt gaat vragen.

Heb je geen tijd voor ontbijt?

Dan ben jij zeker niet de enige. Er maar weinig mensen die het ‘s ochtends rustig aan kunnen doen.

Eerder gaan slapen en eerder opstaan is de enige oplossing. Zorg voor 8 uur slaap en je zal merken dat het opstaan een stuk makkelijker wordt.

Voldoende slaap is sowieso belangrijk voor je welzijn. Te weinig slaap zorgt voor een verstoring in je hormoonbalans en is een bewezen veroorzaker van overgewicht.

Ben je echt geen ochtendmens? Dan adviseer ik je om je ontbijt alvast van te voren te bereiden. Zo hoef je niet met een slaperig hoofd te staan kokkerellen.

In mijn receptenboek staan meerdere vetverbrandende ontbijtrecepten die je in het weekend maakt en doordeweeks alleen nog maar hoeft op te warmen. In het boek vind je niet alleen ontbijtrecepten, maar ook lunch en dinerrecepten. Alle recepten zijn erop gericht om jouw vet maximaal te verbranden. Leer hier meer.

Wat is een gezond ontbijt?

Als jij nu met brood ontbijt dan heb je al een stapje voor op de mensen die helemaal niet ontbijten. Ondanks dat brood niet de beste keuze is zorg jij er wel voor dat je lichaam voor de komende uren energie heeft.

En je brengt je metabolisme op gang. Heel belangrijk om verder op de dag vet te blijven verbranden.

Koolhydraatarme producten zijn echter een veel betere keuze voor een gezond ontbijt. Als je kiest voor een koolhydraatarm ontbijt zal je lichaam deze energie gebruiken om te verbranden, in plaats van de overtollige energie van koolhydraten als vet op te slaan.

Gezond ontbijten doe je bijvoorbeeld met eieren, kaas, yoghurt, groenten of kip. Dit zijn allemaal uitstekende opties om je dag mee te starten en een gezond ontbijt te eten.

Om je een eindje op weg te helpen geef ik je alvast drie zeer gezonde ontbijtkeuzes die je direct kunt bereiden.

Recept 1: Roerbakei met avocado

Roerei-met-avocado

Dit is een van mijn favoriete ontbijtrecepten. Een verse avocado vol met onverzadigde vetten en een vers gebakken roerei. Super gezond en heerlijk vullend.

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • 1 avocado
 • Olijfolie
 • Zout

Bereiding

 1. Snij de avocado in blokjes ter grootte van 1 cm.
 2. Breek de eieren boven je pan en bak ze op middelhoog vuur gaar.
 3. Voeg de avocado toe en bak heel even mee.
 4. Voeg zout naar smaak toe en serveer.

Recept 2. Groene smoothie

groene-smoothie

Hou jij niet van eieren? Dan kun je er voor kiezen een groene smoothie als ontbijt te eten. 

Als je merkt dat je wel snel honger krijgt na dit recept adviseer ik je eiwitpoeder toe te voegen. Eiwitten helpen om je langer een vol gevoel te geven. Eiwitpoeder kun in elke willekeurige webwinkel verkrijgen.

Ingrediënten

 • 1 sinaasappel, gepeld
 • Halve banaan
 • 2 handenvol spinazie
 • 100 ml kokoswater

Bereiding

 1. Giet het kokoswater en de spinazie in een blender en zet de blender aan tot het mengsel mooi glad is geworden.
 2. Voeg de banaan en sinaasappel toe en zet de blender nog even aan.

Recept 3. Volle Griekse yoghurt met fruit

Griekse-yoghurt-met-fruit

Dit is wederom een van mijn favorieten voor een gezond ontbijt. Vooral als ik iets minder tijd heb ‘s ochtends of graag afwisseling wil. De eiwitten en het vet in de yoghurt geven je voor langere tijd een vol gevoel.

Ingrediënten

 • 150 gram volle Griekse yoghurt
 • 1 theelepel honing of heel klein beetje steviapoeder
 • 50 gram aardbeien, in partjes
 • 1 dessertlepel amandelnoten

Bereiding

 1. Schep de yoghurt in een dessertkom.
 2. Voeg de honing toe en roer deze door de yoghurt.
 3. Strooi de aardbeien en amandelnoten over de yoghurt.

Hoe nu verder?

Deze drie gevarieerde ontbijtrecepten helpen je op weg naar een gezonde start van je dag. Maar uiteindelijk ligt de bal bij jou.

Ga je daadwerkelijk elke dag een gezond ontbijt eten?

Jouw motivatie en doorzettingsvermogen zullen de doorslaggevende factoren zijn.

Heb je al vaker een gezonde start gemaakt maar val je steeds weer terug in je oude patroon? Neem dan een kijkje naar mijn Moeiteloos Slank Receptenboek.

In dit boek leer jij de exacte stappen die jij moet volgen om jouw hardnekkig vet razendsnel te verbranden.

Daarnaast ontvang je voor 21 dagen lang alle menuplannen, boodschappenlijstjes en recepten die je nodig hebt om je gewichtsverlies in een stroomversnelling te zetten. En met de heerlijke recepten leer jij een eetpatroon waarmee je vetverbranding constant blijft doorzetten.

Ik garandeer je dat wanneer je de richtlijnen en recepten in mijn boek volgt jij binnen no-time je streefgewicht zal bereiken.

Lees hier meer over het receptenboek.