Intermittent fasting wordt door steeds meer mensen ingezet om hun gezondheid te verbeteren. Deze methode kan niet worden gezien als dieet, maar als een bepaald eetpatroon.

Je wisselt namelijk periodes van eten en periodes van vasten met elkaar af. Het gaat er niet perse om welke voedingsmiddelen je eet, maar wanneer je deze eet.

Je zou misschien verwachten dat het helemaal niet gezond is om af en toe te vasten, maar onderzoek laat het tegendeel zien. In dit artikel lees je meer over de basisprincipes van intermittent fasting en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting is de Engelse term voor ‘periodiek vasten’. Door af en toe periodes niet te eten, wordt het verbranden van vet makkelijker, wordt de insulinegevoeligheid verhoogd en krijg je (op ten duur) meer focus en energie. Ook heeft het een positief effect op de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de celveroudering. Veel redenen dus om ook te beginnen met intermittent fasting.

Belangrijk om op te merken is wel dat je bij intermittent fasting niet minder eet dan je normaal gesproken zou doen. Soms is dat wel een onbedoeld (en positief) gevolg, maar het is zeker niet de insteek van de methode. Het idee is simpelweg dat je je de gebruikelijke hoeveelheid calorieën binnen een korter tijdsbestek nuttigt. Drinken mag je overigens nog wel gewoon de hele dag door, maar dan wel dranken zonder calorieën.

Hoe werkt intermittent fasting?

Er zijn verschillende methodes om intermittent fasting toe te passen. Zo is er een methode om elke dag maar 1 (hele grote) maaltijd te eten en voor de rest niets. Een andere methode is om 2 dagen per week rond de 500 kilocalorieën te eten en dan de andere 5 dagen van de week gewoon zoals je normaal ook al deed.

De meest gebruikelijke manier is om dagelijks 18 uur lang te vasten. Hierbij eet je een grote maaltijd rond 12.00 uur en dan nog een keer om 18.00 uur. Je slaat als het ware alleen het eetmoment in de ochtend over.

Voor wie is intermittent fasting bedoeld?

Intermittent fasting is bedoeld voor iedereen die een betere gezondheid wilt. Ook is het een effectieve methode om gespierder te worden, af te vallen of meer energie te krijgen.

Mensen die één of meer chronische ziektes hebben (vooral diabetici), raad ik aan om alleen onder begeleiding van een arts, diëtist of orthomoleculair therapeut, deze manier van eten te volgen.

5 tips voor beginners

Tip 1: Bouw het langzaam op

Veel mensen in de westerse maatschappij zijn gewend om de hele dag door te eten. Daarom kan overschakelen naar een voedingspatroon gebaseerd op intermittent fasting nogal heftig zijn.

Bouw het daarom langzaam op. Start eenvoudig met bijvoorbeeld je volgende maaltijd iets uit te stellen. Het makkelijkst is om dat bij het ontbijt te doen. Als dat lukt, kun je het steeds verder uitbreiden, totdat het goed voelt om je ontbijt en lunch tegelijk op te eten. Op deze manier kan je lichaam wennen en zit je na een paar weken op de rit.

Tip 2: Eet ruim voldoende tijdens de eetmomenten

Om minder of geen honger tussendoor te krijgen, is het belangrijk om tijdens de momenten dat je wel mag eten, ook echt ruim voldoende te eten. Hiermee is de overbrugging makkelijker naar het volgende eetmoment en is het allemaal makkelijker vol te houden.

Tip 3: Eet vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vetten en vezels

Verse voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vetten en vezels zijn niet alleen gezonder, maar zorgen ook voor een beter verzadigingsgevoel. Ook dit zal je enorm helpen om het hongergevoel buiten de deur te houden.

Tip 4: Blijf luisteren naar je lichaam

De ervaringen leren dat de gezondheidsvoordelen bij mannen groter zijn dan bij vrouwen. Daarom is het vooral voor vrouwen aan te raden niet gelijk te hard van stapel te lopen. Het kan zijn dat voor sommige vrouwen 2 eetmomenten per dag te weinig zijn. Doe je daarom als vrouw alles goed, maar merk je toch dat je energiepeil niet zo hoog is als je zou willen, dan is het verstandig een milde vorm van intermittent fasting te kiezen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor 3 eetmomenten per dag.

Tip 5: Cheatday inlassen

Veranderingen in je eetpatroon kunnen een hele grote impact hebben. Het is soms erg lastig om het goed vol te houden.

Aarzel dan niet om een keer per week een cheatday in te plannen. Tijdens zo’n dag mag je letterlijk eten wanneer je maar wilt! Natuurlijk remt dit de effecten van intermittent fasting, maar het is beter om langzamer door te gaan met een cheatday, dan voortijdig te stoppen.